الگوریتمها، نویسنده میشوند!
«هرچه بیشتر وارد قرن بیستویکم میشویم، جنبههای بیشتری از زندگی ما تحت اختیار الگوریتمها قرار میگیرد. فیسبوک مشخص میکند کدام پستها را در فید اخبار ببینیم، گوگل براساس سیستم پیچیده رتبهبندی خود، نتایج جستوجویمان را مشخص میکند و آمازون نیز محصولاتی را براساس سوابق خریدمان به ما پیشنهاد میدهد. در این صورت، هیچ تعجبی ندارد که بازاریابی آنلاین نیز برای تولید متنهایی اثربخش، به شکلی روزافزون به الگوریتمها وابسته میشود. اما چه آیندهای در انتظار وب است؟ آیا ماشینها بر روند بازاریابی مسلط میشوند یا اینکه خلاقیت انسانی همچنان ضروری خواهد بود؟ برای یافتن پاسخ این پرسشها، همراه ما باشید.»
شاید باور نکنید، ولی متن بالا را یک انسان ننوشته! این متن توسط یک سامانه خودکار نگارش متن به نام جسپر (Jasper) نگاشته شده است. این سامانه صرفا با دریافت تیتر «آینده وب به متنهای نگاشتهشده توسط الگوریتمها بستگی دارد» توانسته مقدمه بالا را بنویسد.
جسپر قابلیتهای دیگری نیز دارد. مثلا میتواند متنهایی متناسب با ساختار و قالب آگهیهای فیسبوک، ایمیلهای بازاریابی یا توصیفی برای محصولات مختلف بنویسد.
جسپر فقط یکی از استارتاپهایی است که در سالهای اخیر با محوریت فناوری موسوم به جیپیتی-۳ (GPT-3) وارد میدان شدهاند. فناوری جیپیتی-۳ یکی از معروفترین محصولات شرکت اُپنایآی (OpenAI) است. این شرکت که نام چهرههای سرشناسی مثل ایلان ماسک (مدیرعامل تسلا و اسپیساکس) را در میان بنیانگذارانش دارد، به صورت تخصصی روی فناوری هوش مصنوعی به فعالیت میپردازد. این سامانه میتواند انواع متنهای خلاقانه، از داستان گرفته تا متنهای تبلیغاتی را با خلاقیت و دقت یک نویسنده حرفهای ایجاد کند.
چند سالی است که فناوری هوش مصنوعی توانسته به تولید متن نیز بپردازد. سال ۲۰۲۰ را باید آغاز جهشی جدی در این حوزه دانست. در این سال بود که شرکت اپنایآی از نسخه تجاری سامانه جیپیتی-۳ رونمایی کرد. استارتاپ جسپر میگوید بیش از ۵۵هزار کاربر پولی دارد. یکی دیگر از استارتاپهای رقیب جسپر نیز بیش از یک میلیون کاربر دارد. نگاهی گذرا به فعالان این حوزه نشان میدهد که حدود ۱۴ شرکت در زمینه تولید خودکار متن برای انتشار در رسانههایی مثل وبلاگ یا حتی نگارش تیترهای جذاب فعالیت میکنند و همگی از فناوری اپنایآی بهره میگیرند.